петак, 31. октобар 2014.

Kako početi trenirati?

Odakle da krenete? Od SEBE naravno!

Situacija je sledeca- probudili ste se jednog jutra, krenuli do kupatila i odjednom jos onako polu-sanjivi u ogledalu vidite stranca...vi se tu malo strecnete, naprasno razbudite i stvarnost vam raspali samarcinu... ona osoba u ogledalu, pa to ste VI, glavom i bradom.
Tada kada jednostavno i konacno shvatite da se nesto desava sa vasim telom i vama, da je nastao disbalans izmedju izmedju ta dva JA vaseg sveukupnog JA i onda, obicno, pocnu da se postavljaju neka pitanja tipa, kako, zasto, odakle da krenem....
Zasto? Zato sto se sve menja i trosi a od toga niste izuzeti kao i niko od nas.
Kako? Polako, neprimetno, svakodnevno, malo po malo...
Odakle da krenete? Od SEBE naravno! Vratite se starom nacinu zivota onom kada ste jos brinuli o svom izgledu i isli u teretanu, na plivanje ili jednostavno veybali kuci vozeci sobni bicikl ili koristeci trake za trcanje. Ako se telo menja i polako stari ne znaci da treba sa njim da stari i vas duh.



Mladi ste sve dotad dok se osecate mlado. Samo mladost podrazumeva i fizicku kondiciju koju ste zapustili i do koje treba opet doci.
Trening! To je resenje i povratak mladom sebi.
Kada ste pobedili mrzovolju i resili da se vratite treniranju i kondiciji ne zaboravite da predhodno odete n konsultacije sa vasim lekarom koji ce vam pomoci da napravite plan treniranja i sa kojim cete odluciti kojom vrstom treninga mozete i treba da se bavite i kojim intezitetom.
Sanjim u saradnji cete naci resenje jer lekar ce uzeti u obzir vase godine metabolicku starost, stanje masti kosti i misica u vasem organizmu, kakav vam je krvni pritisak i da li treba ukljuciti ili izbegavati kardio vezbe.
Posetu zdravstvenom radniku nemojte izbegavati i olako odbacivati, bez obzira na godine. To sto se vi mozda osecate spremno i u punoj snazi ne znaci da ste omah spremni za promene za koje ste se odlucili. Naglost moze da kosta. Obavite najpre laboratorijske analize krvne slike sa biohemijom, opsti pregled zdravstvenog stanja i funkcionalna testiranja, a onda ce vam vas izabrani lekar reci da li mozete da se bavite fizickom aktivnoscu ili ne, ili pak, mozete ali kontrolisano. Pod vezbama smatramo vezbe fleksibilnosi, kardiovaskularne vezbe izdrzljivosti i vezbe koje se odnose na izdrzljivost snage misica.


Kad resite da se bavite, bilo kojom vrstom sporta, rekreativno ili malo intezivnije (na pr teretana), vi morate da se zagrejete najpre da ne bi doslo do povrede tetiva i ligamenata ili kosti. Zagrevanjem pripremate misice za dalji rad. Morate znati da se u vasem telu zbog napora cirkulacija ubrzava a samim tim i pritisak, imate veci nalet kiseonika u organizmu te pluca mozak i srce drugacije rade a samim tim i celokupno telo.
Kardiovaskularnim vezbama se pospesuje rad kapaciteta srca.Ono bolje pumpa krv a samim tim se povecava kapilarna mreza a povecava nivo enzima u masi tela sto rezultuje povecanjem izdrzljivosti tela.
Vezbe koje se odnose na izdrzljivost snage misica su one vezbe koje podrazumevaju opterecenje i koje povecavaju misicnu snagu kroz intezivnu angazovanost celog tela jacanjem i tonusa i ligamenata a vidljivije su kroz oblikovanja i menjanje izgleda tela.
Kako od da odlucite da krenete, rekoh vam vec krnite najpre od sebe! I da... KRENITE!