субота, 23. мај 2015.

Znanje je moc


Znanje je moć kada je u pitanju bilo koji deo čovekovog rada.
Bilo da se radi o radu koji donosi novac ili rad iz zadovoljstva kao što je fitnes za svoju dušu.
Na primer svi koji se bave sportom iz rekreativnih razloga moraju imati određena predznanja kako bi njihov uloženi trud bio adekvatan i nagrađen uspehom srazmerno količini znanja i rada.

Uprkos visokim očekivanjima i naponom fizičkom radu, rezultati neće biti dobri ako se na primer kod bavljenja bodi-bildingom napor utrošen kod dizanja tegova usmeri umesto na mišiće na kosti a to se često dešava kod nepravilnog dizanja tegova.

Da bi se mišići formirali na željeni način, mora se znati kako se pravilno prave pokreti, način dizanja tereta koji ne prevazilazi okvire mogućnosti vežbača i sl.

Prevazilaženje i testiranje fizičkih granica obavezno dovode do kontra-efekta.
Telesne demonstracije nepostojeće snage su samo odraz neznanja i bahatog mentalnog stanja. To nikako nije sport, ni fitnes, ni bavljenje sportom i ne donosi ništa što bi se moglo nazvati uspehom, već naprotiv, vrati se kao bumerang u vidu povreda, što je najčešće ili ne micanja sa polazne tačke.

Dakle opet se vraćamo na prvobitnu rečenicu -Znanje je moć!

Kad odlučite kojom vrstom sporta želite da se bavite, individualnim ili kolektivnim, najpre preispitajte sebe šta Vam najviše leži.
Nekako, svi kolektivni sportovi su za mlade i vrlo mlade generacije, nisu za početnike i rekreativce.
Rekreativcima i početnicima najviše leže, ukoliko se ranije nisu trenirali nešto, sportovi koji će ih dovesti u kondiciju i do aktivacije tela koja je tiša posle 30-35-e godne. Tada i jeste najbolji trenutak da započnete konstantniju brigu o svom telu, jer dok je čovek mlad, dok misli da sve može do tad se ta potreba i ne ispoljava.
Zato se najčešće i odlučuju na neku vrstu fitnesa, bodi-bildinga, trčanja na traci ili u prirodi.

Kad se odlučite za sport, šta je ono sledeće što treba da znate i šta sve treba da znate?



Najpre shvatite da morate menjati način ishrane i navike a onda pođite sa onim vizuelnim delom. Osmotrite telo sa svih strana. Ne budite subjektivni. Gledajte kao da posmatrate stranca. Šta vam se na njemu ne dopada? Bokovi? Struk? Butine? Ruke?

Kroz svoj ciklus odluke, ocene i obuke ne smete samo protrčati. Svuda se morate zaustaviti, oceniti, kritikovati, razmisliti i primeniti one stvari koje vas vode ka vrhu.
Jako je važno imati vere u ishod i pozitivne emocije. To vam je 50% uspeha.
Znate da vaša glava i oni signali što izlaze iz nje odlučuju o vama. U svakom smislu.
Ako ste svom mozgu poručili – Moram smršati i pri tom ste zaista odlučili da dosegnete cilj vi ćete I uspeti. Nije važno kako da li uz vežbe one ili one vrste ali kad imate u glavi odlučnu rešenost onda imate sve!



Ponekad psihološke barijere stvore od nas trome lenje ljude ali isto tako njihovim otklanjanjem od tih gojaznih i nepokretnih ljudi dobijamo šampione!