среда, 2. септембар 2015.

Par zanimljivosti iz estetske hirurgije


Par zanimljivosti iz estetske hirurgije

Svi oni koji se odluče na povećanje usana, zatezanje lica, povećanje grudi ili bilo koju drugu plastiču operaciju sigurno znaju da postoji nekoliko metoda, te se trebaju raspitati za njih najprihvatljiviju.
Kod povećanja usana postoje fileri, silikon, hijaluronska kiselina, masno tkivo...
Ja nisam pristalica masnog tkiva jer oporavak je par dana a može čak i ceo mesec a vreme trajanja je oko 2 maksimalno 3 meseca i ne zadržava se, mada sve može biti invidualno, jer znam par devojaka kojima su usta punjena masnim tkivom a volumen su zadržale godinu dana.
Po meni, najbolja varijanta je hijaluronske kiselina, u 99% slučajeva skroz sigurna, čak sam protivnik nekih drugih rešenja, jer je puno slučajeva infekcija čak nekoliko godina posle intervencije, jednostavno je riskantno. Hijaluronska kiselina traje 3-6 meseci a prolazi bez komplikacija.
Preparati kao što je Aquamid koji sadrži oko 2 - 3% poliakrilamid gela i 97 - 98% vode lično ne preporučujem jer molekul gela se ne rastvara a zadržava u vodi, a zadržava vodu i na tom principu i funkcioniše. Ostaje elastičan duže vreme i ne sadrži mikročestice, testiranje kože nije potrebno pre tretmana aquamidom ali ostaje na trajno, što može biti riskantno ukoliko dođe do alergijske reakcije.. Telo prihvata gel lako, oko implantata se stvara tanka opna koja je vrlo elastična te se pomera kako se lice kreće.



Aquamid preporučujem samo u slučaju kada, umesto da se odlučite za intervenciju koja podrazumeva zatezanje lica odlučite za popunjavanje dubokih bora lica ili kod deformacija lica za lečenje depresije ožiljaka kao i da bi se povećale jagodice i vilice.
Aquamid nije za fine bore i kao što smo rekli za povećanje usana zbog alergijskih reakcia, mada može biti uklonjen brzo nakon ubrizgavanja ako dođe do reakcije.
Na sličnom principu deluju bioalkamid, metakril...
Silikon je takođe jako popularan, mada se najčešće primenjuje kod intervencije koja podrazumeva povećanje grudi.
Mnoge žene se odlučuju za ovakvu intervenciju ne samo zbog boljeg izgleda torzoa već zato što se vrlo često javlja deformitet u smislu da je jedna dojka veća od druge, pa ih je potrebno “ujednačiti”, ili onda kada je došlo do odsranjenja jedne dojke zbog malignog oboljeja ili povrede koja se jedino tako može sankcionisati.



Silikoni nisu skorašnji produkt. Upotrebljavaju se dugi niz godina, proizvode se u različitim veličinama i oblicima, operacija ugradnje silikona ne spada u grupu rizičnih opercija, potrebno je neko vreme mirovanja nakon nje, a posle toga se pacijentkinje sasvim lako vraćaju svojim starim navikama koje su imale pre operacije ugradnje implatanta.
U svakom slučaju kad se odlučite za neku od estetskih operacija, najbitnije od svega je da se pored toga što ćete se raspitati o svim mogućnostima, posavetovati sa lekarom te u konsultacii sa njim doneti odluku kakav zahvat treba uraditi.