уторак, 30. децембар 2014.

Vežbala bi ja ali me mrzi


Imate želju da smršate, imate ideju, imate uslove...skoro sve je tu!
Osim odluke da krenete na fitnes!
To vam je najveća kočnica.
Gledate tuđa tela, oblikovana, zategnuta, napucana.
Raj Božji, za oči, za dušu, za samu pomisao kako je dobro kad si fit!
Vapite da i vaša guza bude oblikovana, zategnuta, okrugla...
Ali...
To čuveno ALI...
Nikako da odlučno krenete, jer danas je dan kad ste se dogovorili sa frizerkom da vas ošiša, sutra je dan kad ste se dogovorili sa komšinicom da se konačno vidite, prekosutra morate neodložno u shoping a danas vas baš mrzi...
Mogli ste juče, eto baš juče ali ste , kao za inat zaboravili.
Eto da niste juče zaboravili, sve bi bilo u redu, krenuli bi ste konačno putem teretana ili na pilates,ma bilo gde , nebitno, ali biste krenuli...
U Četvrtak...Ne, ne mžete nikako, dolazi vam baš tad tetka iz unutrašnjosti, kao za inat baš se za četvrtak najavila, nema smisla, toliko godina nije bila kod vas i da odete a ne vidite se sa dragom rođakom...
Petak? A ne, nikako... Pa petak je kraj radne nedelje...vreme koje treba da posvetite sebi da se malo i vi odmorite....
Pa imate dušu i vi..
A naravno...izlazak u petak je podrazumevano obavezan...Pa to se ne propušta!
Subota?



Hm...da vidimo...dok se probudite, malo se izležavate, popijete kafu, oporavite od sinoćnog opijanja, već je uveliko popodne jer kreće novi ritualni ciklus pripreme za groznicu subotnje večeri...
U nedelju, naravno, opet se odmarate do podneva, od podneva se pripremate za novu radnu sedmicu...
Ponedeljak!
Strahota od dana, ponovo kreće radno ludilo, stranke, obaveze, sastanci, namrođen šef, koleginice iz kancelarije koje samo piju kafe i ogovaraju. Muka vam je od pomisli na to sve.
Utorak.
Utorak je prekopirani ponedeljak.Sve isto.
Sreda... Opet će iskrsnuti neke glupe neodložne obaveze kao i uvek...
Četvrtak...Ijao...Opet smo stigli do četvrtka...
Tad ustvari shvatate da nemate svoj život...svaki dan vam je zauzet i shvatate da niste vi krivi, ovi jastučići na bokovima su produkt vašeg sedenja u kancelariji...kao i bol u leđima... ovaj stomačić koji se zaokruglio i to baš zaokruglio nije posledica ni ne planirane trudnoće, niti nadutosti zbog PMS-a... On je posledica toga da nemate svoj život.
I problem pri oblačenju helanki nije što ste se vi ugojili ili što su helanke kineske pa se skupile posle prvog pranja.
To je posledica što nemate svoj život.
I ŠTA SAD?
Maštali ste o tome kako smršati...
Kako telo zategnuti....
Kako se dovesti u kondiciju...
A na kraju ispade da nemate svoj život … Stvarno...Ma. Stvarno....strašno!

петак, 31. октобар 2014.

Kako početi trenirati?

Odakle da krenete? Od SEBE naravno!

Situacija je sledeca- probudili ste se jednog jutra, krenuli do kupatila i odjednom jos onako polu-sanjivi u ogledalu vidite stranca...vi se tu malo strecnete, naprasno razbudite i stvarnost vam raspali samarcinu... ona osoba u ogledalu, pa to ste VI, glavom i bradom.
Tada kada jednostavno i konacno shvatite da se nesto desava sa vasim telom i vama, da je nastao disbalans izmedju izmedju ta dva JA vaseg sveukupnog JA i onda, obicno, pocnu da se postavljaju neka pitanja tipa, kako, zasto, odakle da krenem....
Zasto? Zato sto se sve menja i trosi a od toga niste izuzeti kao i niko od nas.
Kako? Polako, neprimetno, svakodnevno, malo po malo...
Odakle da krenete? Od SEBE naravno! Vratite se starom nacinu zivota onom kada ste jos brinuli o svom izgledu i isli u teretanu, na plivanje ili jednostavno veybali kuci vozeci sobni bicikl ili koristeci trake za trcanje. Ako se telo menja i polako stari ne znaci da treba sa njim da stari i vas duh.



Mladi ste sve dotad dok se osecate mlado. Samo mladost podrazumeva i fizicku kondiciju koju ste zapustili i do koje treba opet doci.
Trening! To je resenje i povratak mladom sebi.
Kada ste pobedili mrzovolju i resili da se vratite treniranju i kondiciji ne zaboravite da predhodno odete n konsultacije sa vasim lekarom koji ce vam pomoci da napravite plan treniranja i sa kojim cete odluciti kojom vrstom treninga mozete i treba da se bavite i kojim intezitetom.
Sanjim u saradnji cete naci resenje jer lekar ce uzeti u obzir vase godine metabolicku starost, stanje masti kosti i misica u vasem organizmu, kakav vam je krvni pritisak i da li treba ukljuciti ili izbegavati kardio vezbe.
Posetu zdravstvenom radniku nemojte izbegavati i olako odbacivati, bez obzira na godine. To sto se vi mozda osecate spremno i u punoj snazi ne znaci da ste omah spremni za promene za koje ste se odlucili. Naglost moze da kosta. Obavite najpre laboratorijske analize krvne slike sa biohemijom, opsti pregled zdravstvenog stanja i funkcionalna testiranja, a onda ce vam vas izabrani lekar reci da li mozete da se bavite fizickom aktivnoscu ili ne, ili pak, mozete ali kontrolisano. Pod vezbama smatramo vezbe fleksibilnosi, kardiovaskularne vezbe izdrzljivosti i vezbe koje se odnose na izdrzljivost snage misica.


Kad resite da se bavite, bilo kojom vrstom sporta, rekreativno ili malo intezivnije (na pr teretana), vi morate da se zagrejete najpre da ne bi doslo do povrede tetiva i ligamenata ili kosti. Zagrevanjem pripremate misice za dalji rad. Morate znati da se u vasem telu zbog napora cirkulacija ubrzava a samim tim i pritisak, imate veci nalet kiseonika u organizmu te pluca mozak i srce drugacije rade a samim tim i celokupno telo.
Kardiovaskularnim vezbama se pospesuje rad kapaciteta srca.Ono bolje pumpa krv a samim tim se povecava kapilarna mreza a povecava nivo enzima u masi tela sto rezultuje povecanjem izdrzljivosti tela.
Vezbe koje se odnose na izdrzljivost snage misica su one vezbe koje podrazumevaju opterecenje i koje povecavaju misicnu snagu kroz intezivnu angazovanost celog tela jacanjem i tonusa i ligamenata a vidljivije su kroz oblikovanja i menjanje izgleda tela.
Kako od da odlucite da krenete, rekoh vam vec krnite najpre od sebe! I da... KRENITE!












понедељак, 15. септембар 2014.

Ma bolje ti uzmu dušu samo da ne diraju po džepu!


Čemu služi video nadzor? Baš mu ne vidim svrhu. OK, u saobraćaju...možda nesavesne vozače bar malo ukrote, Dok čoveka ne lupiđ po novčaniku ništa...To što ga lupiš po glavi, navikla stoka na to! Ma čudno mu kad ga ne udaraš! Al novčanik !!!
Ma bolje ti uzmu dušu samo da ne diraju po džepu!
Možda kamere nisu loše da se zaštitiš od lopova. Al džbe, dok ti proslediš snimak policiji i dok ga oni nadju....ma on potrošio sve ono sto te pokrao! Šta ti imaš od tog što on sedi u zatvoru par meseci za ono što si ti morao da radiš godinama!Gubitak je nenadoknadiv u svakom slučaju.



Do duše, ako si gazda pa ležis negde na sunčanoj plaži i onako, iz dosade, kad nema sisatih devojčica u vidokrugu, možes da uzmeš mobilni telefon u ruke, odeš na internet pogledaš sta ko radi na poslu, da li radi i ako ne radi odmah pozoveš kancelariju i sa sasvim drugog kraja sveta, skineš bar 10% od plate radniku jer je on baš u tom trenutku spustio svoju zadnjicu na neku stolicu umesto da rmba za dvadesetpethiljada dinara.
Deset radnika za deset dana po deset posto...cela plata...odlična matematika. Plaćas devet radi deset!A tih deset radi bar za njih petnaestoricu. To mu dodje devet plata za petnaest ljudi.Realno! Divno!
A plus jos možes da čujes šta ti pričaju iza ledja i kako te ogovaraju,
Pa u prilici si da saznaš sta ko misli o tebi! Pogledaj samo prednost toga! Da utvrdiš da ti se smeju iza ledja a ne kao onda kad te sretnu u prolazu negde na hodniku i kad razvuku usta, onako u osmehić.
E baš iz tih razloga video nadzor je odlična stvar.
A mozes i kući da postaviš kamere za video nadzor. Čisto da vidiš šta ti radi žena. Da nije slučajno nekog dovela.Ma da, ti ceć da radiš a ona da te vara. Nisi lud. Ovako imaš sve crno na belo. Niko tebe ne može zvati rogonjom! Taman posla. Ti otišao malo dušu da odmoriš(one sisate devojčure trenutno ne spominjemo), a ona, nevernica dovela nekog vodoinstalatera i otišla u podrum sa njim da mu pokaze gde se voda zavrće. Ma daj, nisi lud! Ne zakopčavaš se ti na ledja. Hvala izumitelju pa kamere postoje.Sve imaš snimljeno i zapisano.Crno na belo.
Još nisi siguran da je ovo prava stvar?
Pa ti si lud čoveče!



Evo, na primer, zamisli ovakvu situaciju.
Posrećite, pa mazneš neku dobru ribu. Kako ćes da evociraš uspomene ili da se hvalis prijateljima ako nemaš sve snimljeno?
Ko će ti verovati na reč? Ti takav pa sa nekom super cicom. Ovako problem rešen. Sve je dokumentovano!
Eto ja napisah a na tebi da odlučis.
Ma super stvar je u pitanju.Nisu to bačene pare!
Ej bre, Pa Bil Klinton je nadrljao zbog toga a da ti nemaš korist. A zna se ko je bio Bil. Bio je sve osim boranija.A nisi ni ti boranija.
Jedino sto moraš da vodiš računa je da ti ne budeš na snimku.
Znači – pamet u glavu.
Pristup kamerama možes da imaš samo ti.
Kad voziš, drži se ograničenja, jer danas i seoske raskrsnice imaju kamere, pa ako ti stigne razglednica od MUP-a nemoj da se iznenadiš.
Nema više ono sto je nekad bilo, da pandur uglavi kola iza nekog šiblja, baš tamo gde je vožnja ograničena i to baš tad kad se tebi žuri, zalegne dva sata u hladovinu a onda kad se probudi onako nervozan jer mu je potrebna kafa a nje nema naravno, i on iz čiste pakosti izazvane nedostatkom kofeina, rebne te po džepu za prekoračenje brzine. Usput ukapira da nemaš pojas, da ti hitna pomoć nekompletna ili joj istekao rok jos pre dve godine, da ti levi žmigavac ne radi, pa još ako si popio neku...ma ziv se ne bi mogao naplaćati.
Znaci gledaj to sa dobre strane. Dobićes samo kaznu za prekoračenje.
Istina podebelu. Ranije si mogao da se dogovoriš. Tutneš crvenu u džep lepo tebi, lepo njemu, oba zadovoljna....Sad kad to nema gledaj sa vedrije strane sta sve neceš platiti a trebalo bi, uglavnom!
Sve u svemu taj video nadzor nečem sluzi. Na tebi je da izvučes dobru stranu za sebe!

понедељак, 28. јул 2014.

Ona sto na sat a ja minus sto...


Skoro sam se srela sa školskom drugaricom koju nisam videla bar deset godina. Nisam vidjala jer kad god bih je uspela spaziti pre nego sto spazi ona mene, prelazila bih ulicu ili ulazila u neki haustor ili radnju dok ne prodje.Ali ovog puta me je iznenadila i znala sam da mi nema spasa. Ispiranje mozga je zagarantovano.
Razgoovor krene od onih uobičajenih stvari tipa, -Gde si i kako si ...Al si mi se prolepšala....Kako deca, kako muž...razvela se?..Ups, izvini...Ako si ostavila skota...(poslednji put kad se videla s mojim bivšim, flertovala najstrašnije na očigled mene i svog muža, a kad je ovaj oduvao, ljutito je otisla od našeg stola).
I tako je skakala sa teme na temu, uvek sa akcentom na mog bivšeg, ne prestajući da me pita, tom brzinom i žestinom da nisam uspevala da odgovorim na sva postavljena pitanja. Nije joj smetao monolog jer skoro da nije ni čula moj, tek poneki odgovor.
Tako smo stajale na sred ulice, pričale kao komđinice preko plota. Ona sto na sat ja minus sto...
Prolaznici su nas obilazili, neki se i očesavali, neki nas ni malo nežno i nimalo kulturno opominjali, s pravom, naravno...a ona nije prestajala da priča dok sam se ja samo smeškala i klimala glavom.


-Gde si pošla, tako skockana ?
-Imam neki sastanak.
-Pa gde su ti kola? Neces valjda autobusom.
- Nemam kola.Sad će...
-Zivis u centru Beograda a nemaš kola! Strašno!Kako funkcioniseš?-prekide me pa navali.
-Ma reci mi molim te kako to nemaš kola? Pa uvek si ih imala, čak dok si sa onim skotom bila. (opet ga pomenu...pusta želja i povredjena sujeta su radile svoje i dalje...nesvesno... ili svesno?).
-Pa ne trebaju mi.
-Kako ti ne trebaju, sta bre pričas, pa kola nisu luksuz vec potreba. Ne živimo u kamenom dobu, nismo seljaci, ovo je XXI vek...alo devojko. Pa ne poznajem te takvu. Pa bar neka polovna. Pa nisu sramota polovni automobili . Vise od pola grada ih voza. Što ne uzmeš neki. Oh, izvini, ja se zaletela, mora da si u groznim finansijskim problemima, jel plaća alimentaciju,dolazi li da vidja decu, gde sad živi?
-Ali ne treba mi auto.-namerno sam kulirala njenu radoznalost za mojim bivšim.
-Ma kako ti ne treba.Sta to pričaš? Jel ima on? Sigurno ima, pa da sad je slobodan i tera sojke po gradu sigurno. Kako bi to bez kola, mada je lep čovek, uvek je bio frajer, ne verujem da je se ofucao ali bez kola bi bio pomalo hendikepiran. Reci mi jel dolazi da vidja decu?
-Dolazi.
-Ako, treba da ih vidja. Pa nisu deca samo tvoja, pa jel tako? Treba i da ih vodiš kod njega. Treba malo da odahnes, pa i ti imas dusu. Jel ih vodiš?
-Vodim.
-Ako, ako. Gde sad živi? Nije se vratio valjda kod mame?
-Nije, ima stan na kod Arene.
-Kod Arene? Njegov?
-Njegov.
-A pa, mora da mu dobro ide. Koliki je?
-Trosoban.
-Stvarno?A ti i deca ste u starom?
-Da.
-Eto sta su ti današnji muskarci. Sram ga bilo. On kod Arene a vi na Zelenom Vencu. Ma dok ga vidim, bas cu mu reći. Nema smisla, a činio mi se da je nekad bio dobar. Imaš njegov telefon baš ću da ga izgrdim?!



Baš u tom trenutku stade ispred nas kolega sa službenim
BMW-om da me poveze a ja iskoristih situaciju pa joj namignu i namerno dvosmisleno rekoh, uz šapat.
-Evo zašto mi ne treba polovan auto kad već ima nov. A uz ova ide i vozač.
Videla sam na staklu one grdosije od kola kako je ućutala, zatečena, sa prebirajucim mislima u glavi koje su garantovano zujale, polu-otvorenih usta.
Zalupih vrata i otvorih prozor.
-Potraži u imeniku njegov telefon. Isto mu je prezime nije ga promenio.Bar kolko ja znam. Vozi dragi.
Mrzela me je tog trenutka, znam sigurno.
-Znas sta Dragi, obozavam tvog kuma.-rekoh kolegi.
-Mog kuma? Otkud ti njega znaš?
-Ne znam ali to ne znaci da ga ne obožavam.
-Ne razumem.
-I ne treba. Moželi sto na sat?
-I dvesta ovo je BMW.
-Jel polovan?
-Kako jel polovan? Znaš da nema ni tri meseca.Šta je s tobom danas?! Čudna si!
-Ništa Dragi. Samo vozi. Srećna, to mi je.

субота, 26. јул 2014.

Konopac ne služi samo da se obesite


Ako ste u potrazi za nekim efikasnm načina da transformišete svoje telo odmah bi trebalo da vam je jasna jedna stvar-ništa se ne dešava samo po sebi. Da bi telo doživelo preobražaj morate osim puste želje imati i čvrstu volju. Odlazak u teretanu i angažovanje fitnes instruktora mogu rešiti problem ali postoje i vežbe koje možete sami kod kuće da radite.


Postoji more vežbi koje će vam pomoći da dostignete cilj . Vežbe koje su lake ili one teže, one koje su efikasnije u jačanju tela uz sagorevanje kalorija i one koje su efikasnije u jačanju tela uz vece sagorevanje kalorija ali i uz neželjene efekte . A morate znati da nije dovoljno da se držite samo vežbi jer samo one nisu dovoljne da transformišete telo , takođe bi trebalo da jedete zdravo redovno i dovoljno spavate .

Najlakši put da zbacite kilažu je preskakanje konopca. Konopac ne sluzi samo da se obesite vec i da dobijete kondiciju odbacite višak sala i da se zabavite.
Iznenadjeni ste? Preskakanjem konopca sagorevate više kalorija nego bilo kojim drugim treningom. Kada ste poslednji put preskočili konopac ? U detinjstvu ? Tada ste verovatni i poslednji put bili u kondiciji!? Preskakanje preko konopca je jeftino, lako, zabavno i delotvorno...

to je nesto sta mozete da radite bilo gde ...
Uz konopac mozete lako da postignete osim savrsene vezbe i mnogo zabave sa prijateljima, partnerom ili kolegama. A tek ako imate decu! Zadovoljstvo je zagarantovano.

Primenite i par trikova uz sve ovo.Umesto uobičajenog preskakanja u mestu neka to bude preskakanje u hodu, pa onda preskakanje i uz trčanje.Pa jos par trikova- umesto predjasnje trase koja ide ravno, nadjite trasu sa blagom uzbrdicom.Jos trikova? Povećajte kilometražu. Ako ovo izgleda prenaporno testirajte trikove na sebi samom.Pre ste trčali od tačke A do tačke B. Smanjite razdaljinu izmedju tački a dodajte tačku C i D.
Dakle, prestanite da sanjate želite i nadate....
Prvo rešite pa konopac u ruke!
Uspeh je zagarantovan - bar 10 kg manje.